Tips voor jullie trouwdag

 
 

De tips die hier worden gegeven dienen uiteraard als leidraad, inspiratie en zijn zeker geen must. Het is bedoelt om deze informatie te delen door de ervaring die ik hierin heb. Ik hoop daarom dat deze tips jullie zullen helpen de dag nog mooier en bewuster te doen beleven!

 

Ruim van te voren: 

Zorg voor echt een goede visagiste. Het is belangrijk dat je niet glimt op de foto’s. Ook witte highlights boven de ogen kunnen reflecteren. Schoonheidsspecialisten raad ik zeker aan circa 6 maanden voor de bruiloft voor een satijnen huid, maar niet voor de make-up op de dag zelf. Visagisten hebben hiervoor een studie gedaan en weten precies dat bepaalde make-up echt anders op de foto kan overkomen.

Idee, een plastic kledinghanger voor de schitterende bruidsjurk is zo jammer. Je hebt hele mooie die bijzonder staan op de foto en die gericht zijn op trouwen.

Zorg dat de fotograaf het draaiboek met alle adressen en telefoonnummers die relevant zijn, ruim van te voren in het bezit heeft.

bruidsfotografie-roosendaal-013.jpg

Logistiek gezien: een fotograaf moet vaak als laatste weg en als eerste aankomen, graag verzoek ik jullie om parkeerplekken te reserveren of evt een vergunning voor mij gereed te houden. Indien niet mogelijk en is parkeren moeilijk, dan graag overleg voor mogelijkheden. Het is niet mogelijk een verre parkeerplaats in gedachten te hebben wanneer ook flink gesjouwd moet worden met apparatuur. Meerijden met daggasten is geen enkel probleem wanneer de eind plek ook weer bij mijn auto is, verder kan er ook altijd iemand met mij meerijden, geen enkel probleem.

Cfoto-ulvenhart-024.jpg

Wanneer jullie een videograaf nemen, is het aan te raden iemand te nemen die in dezelfde lijn ligt als de fotograaf qua werkwijze. Dit wil zeggen, journalistiek en niet onderbrekend alles in scene te zetten. Ik kan jullie adviseren in diverse videografen. Mochten jullie een eigen videograaf hebben, verneem ik dit graag van te voren. Er zijn videografen die met drie man komen en hele stellages opbouwen tijdens de ceremonie bijvoorbeeld. Dat beperkt de mogelijkheden om mooie foto's te nemen erg.

Mochten jullie goede connecties hebben met leveranciers, bijv. de bloemist of de trouwlocatie en hun graag foto’s geven van jullie bruiloft, dat kan. Op de foto’s berust auteursrecht en is naamsvermelding verplicht, bij online gebruik is een link naar mijn website verplicht, wanneer deze gebruikt worden door hen. Het liefste lever ik zelf de leverancier de foto’s aan in overleg met jullie zodat ik weet hoe en waarvoor de foto’s gebruikt gaan worden. 

Cfoto-ulvenhart-040.jpg

Op de dag zelf:

 Aankleding, visagie en haarstyling

zorg voor een zo’n ruim mogelijke en lichte kamer, het liefst zo groot mogelijk. 

Het is natuurlijk heerlijk in een felle badjas of je joggingkleding tijdens de visagie en haarstyling maar bv een donkere zijde ochtendjasje maakt het toch mooier op de foto’s. .

Doe geen glitters op. De camera ziet dit als witte punten en dit komt over als bijv roos in het haar

Qua fotografie is het zeker de moeite waard ook bij de man eerst te fotograferen. Dit geeft voor jullie de gelegenheid de foto’s van elkaar terug te zien op de momenten van de dag dat jullie niet samen zijn en zoals het bij de bruid vaak een vrouwenhuis is, is dat bij de man vaak een mannenhuis wat weer een leuk verslag is van het totale verhaal van jullie dag.

Cfoto Ferdi en Inez-001.jpg

Ontmoeting

Veel bruiden willen graag van de trap komen, maar als deze ruimte klein en donker is, dan is het beter om de bruidegom te laten wachten in de woonkamer met de overige gasten. Een tuin, een park in de buurt of de voordeur kan ook heel mooi zijn. Op pinterest zijn tal van mogelijkheden te zien, onder de zoekterm: first look. Denk vooral verder, een mooie oude laan is ook mooi of een park om elkaar te zien.

Cfoto breda-007.jpg

 

Foto’s van jullie samen

Besteed aandacht aan jullie fotolocatie, bedenk wat je echt leuk zou vinden. Bekijk eventueel foto's op mijn website om te ontdekken waar je voorkeur naar uitgaat. Het is altijd mogelijk even mij mij te overleggen wat haalbaar is, ik denk er graag in mee.

cfoto-huwelijk-schip.jpg

Zorg dat er een alternatief is voor een binnen locatie indien het weer tegen zou zitten. Ik ken veel plekken dus laat het weten als je wilt dat ik hier in meedenk!

Cfoto-ulvenhart-016.jpg

Qua licht is het in de zomer vooral in de ochtend en namiddag het beste om foto’s te maken. In de winter juist midden op de dag, aangezien het in december al om 16.00 uur donker is.

cfoto-sundown.jpg

Om foto’s van jullie samen zo ontspannen mogelijk te laten zijn, probeer je voor te houden, dit is jullie enige moment samen met zijn twee! Het moment om even te genieten van elkaar, de omgeving, bij te praten en even niet veel te moeten. Ik raad dan ook aan, om samen op locatie foto’s te maken, om dit te verdelen. Bijvoorbeeld een half uur voor het trouwen en na de receptie of aan het begin van de avond een half uur/uur om even samen te zijn en de dag bewust te voelen!

Probeer op jullie trouwdag vooral van elkaar te genieten, elkaar vasthouden, iets meer tegen elkaar aan staan of een extra knuffel geven de foto’s net effe wat meer emotie dan foto’s waar je los staat tijdens de fotoshoot. Blijf vooral jezelf, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Aankomst op locaties

Laat de ceremoniemeester bij elke locatie waar jullie aankomen zorgen dat iedereen klaar staat voor jullie ontvangst.

Cfoto kasteel weijenburg-022.jpg

Vaak worden er fotopresentaties gegeven en staan er beamers met schermen klaar. Het is fijn als de ceremoniemeesters na het testen van de apparatuur de schermen zolang mogelijk naar beneden houden. Zo’n groot wit vlak in een mooie ruimte is vaak jammer op de foto’s.

Cfoto breure-001.jpg

Trouwceremonie

Het is fijn als er (gedeeltelijk) licht op jullie valt, vooral zijlicht is het mooiste. Dus het liefst zitten jullie niet met de rug naar het raam maar er schuin van (of voor). Het kan zijn dat ik stoelen verplaats waar jullie op zitten. Hierbij rekening houdend of jullie naar de mensen kijken of met de rug er naartoe zitten. Dit zal indien grote veranderingen te aller tijden eerst in overleg gaan.

Indien mogelijk is het beter niet achter een tafel te zitten met het trouwen. Qua fotografie is het veel mooier om jullie vrijstaand op de foto te kunnen zetten en het geeft meer ruimte voor jullie tijdens het jawoord en de kus.

Buiten trouwen: zorg dat je niet in de zon kijkt en dat het licht op jullie beiden gelijk is, dus geen situaties met half schaduw/ half zon. Met de rug naar de zon of de zon van de zijkant is de beste situatie. (Indien mogelijk ook voor de gasten).

Wanneer een van de daggasten of de videograaf gaat filmen, graag even overleg. Het zou jammer zijn wanneer er een statief recht achter jullie geplaatst wordt en op alle foto’s de filmcamera te zien is.

Cfoto breure-001-2.jpg

Geef de ceremoniemeester de taak om bij binnenkomst van de gasten ervoor zorg te dragen dat alle stoelen op de eerste rijen gevuld zijn en bij voorkeur ook de zijkanten. Lege stoelen op de foto’s zijn zo jammer. Ook kinderwagens in het gangpad zijn echt zonde van de fotografie en belemmeren de doorgang van het bruidspaar. Vaak kunnen kindjes ook op schoot en kunnen de kinderwagens uit het zicht gezet worden.

Als je wordt weg gegeven door je vader, is het mooi als dit zo bewust mogelijk gedaan wordt. Als je vader ook letterlijk jouw hand geeft aan je aanstaande of als je vader je nog een zoen of knuffel geeft en er een kort momentje van maakt met enkele woorden. Dit is een moment wat jullie zeker zal bij blijven en de foto’s ten goede zal komen!

Cfoto-ceremonie.jpg

Zoen lekker lang, geniet ervan, want passie zie je op de foto. Een vluchtig kusje zie je ook op de foto en dat is vaak wat minder. Daarnaast kijk vooral naar elkaar, zowel tijdens het ja-woord (want ja zeg je tegen elkaar en niet tegen de ambtenaar) als af en toe tijdens de ceremonie. Vaak door zenuwen vergeten bruidsparen dit samen te beleven, terwijl de gebeurtenis iets is wat om jullie samen gaat. 

let er bij het aandoen van ringen op dat de ring voor de fotograaf in beeld is. Heel vaak zitten ongemerkt je vingers voor de ring. Dat is jammer, het is mooier om ook de ring te zien.

Cfoto-trouwring.jpg

Jullie gasten zijn soms druk in de weer met camera's of mobieltjes om jullie vast te leggen. Hartstikke leuk maar wat jammer is dat de mensen ook zo op jullie foto's komen. Je ziet dan niet hun gezichten maar mobieltjes of camera's. Vinden jullie dat geen probleem? Dan ik ook niet.

Tel het aantal mensen dat een foto maakt van het bruidspaar.

Tel het aantal mensen dat een foto maakt van het bruidspaar.

Soms staan de foto's soms al voor het eind van de ceremonie op social media. Als jullie dat niet willen kun je dat de trouwambtenaar of de ceremoniemeester dit aan het begin van de ceremonie aan laten geven.

Het kan wel leuk en grappig zijn om tijdens de ceremonie even een kort fotomoment voor de gasten in te lassen, en iedereen de kans te geven een foto te maken van het bruidspaar.

Zwarte geluidsboxen kunnen erg storend in het beeld zijn. Mocht het mogelijk zijn, probeer te regelen met de locatie dat deze zoveel mogelijk uit het zicht hangen van het bruidspaar of sprekers.

Zorg er tijdens de kerkelijke ceremonie voor dat de dominee/pastoor op de hoogt is dat er een fotograaf aanwezig is. Indien ik niet van mijn plaats afkan, kan ik niet de kwaliteit leveren die ik laat zien in de albums. Het is van uiterst belang dat ik vrij kan rondlopen. Tijdens de preek en het bidden houd ik mij uiteraard in. Tijdens kerkdiensten probeer ik mezelf zoveel mogelijk onzichtbaar te maken 

Bij het binnenkomen in de kerk, houd zo veel mogelijk afstand met de personen die voor jullie lopen. Zo kan ik een mooie foto maken van de binnenkomst en het weggeven.

Cfoto hanneke en niels-017.jpg

Bruidstaart

Zorg dat deze tijdens het aansnijden in de buurt van een raam staat zodat de bruidstaart in het licht staat en vooral vrij staat. Dus niet tegen een muur aan. Graag wil ik om de taart heen kunnen lopen zodat ik met het fotograferen aan de andere kant kan gaan staan. 

Het is leuk voor de foto’s als iedereen er omheen staat als jullie de taart aansnijden. Dat klinkt logisch maar vaak gebeurt het niet.

Groepsfoto’s

Denk hier van te voren goed over na als je dit wilt. Maak een lijstje zodat er geen settings vergeten worden. Laat de ceremoniemeester of iemand anders dit coördineren zodat de fotograaf alleen hoeft te fotograferen in plaats van mensen bij elkaar zoeken. Goed om te beginnen met de ouderen die slecht ter been zijn en kinderen. Bedenk dat je soms de groepsfoto's niet zozeer voor jezelf maakt als wel voor je ouders, grootouders en andere dierbaren, die zijn vaak super blij met een mooie groepsfoto. Doe de foto's met vrienden op het eind, zodat ze elkaar kunnen overtreffen om zo gek mogelijk te doen. Wil je dit soort taferelen niet geef dit vooraf even aan.

Cfoto hanneke en niels-024.jpg

Diner

Houd er met de tafelindeling als het kan rekening mee, dat er achter het bruidspaar geen palen, snoeren of andere storende elementen aanwezig zijn. Anders zijn deze op iedere foto duidelijk aanwezig.

Daarnaast houd er rekening mee dat jullie zitten op een plek dat de fotograaf erbij kan. In krappe zalen waar iedereen dicht bij elkaar zit en bijv een bruidspaar tussen de mensen zit, is het wel nodig dat ik tegenover het bruidspaar kan komen om foto’s te kunnen maken

Feestavond

Regelmatig wordt gezegd: voor het feest vragen we wel een kennis. Wees bewust dat deze foto’s vaak het moeilijkste zijn te fotograferen als het om techniek gaat. Vind je het feest belangrijk, dan is het geen overbodige luxe om hier een professionele fotograaf voor in te huren. Het is verder leuk als de dj een mooie lichtshow heeft en evt rook en laserlicht gebruikt. 

Cfoto-Wetjens-021.jpg

Styling:    

Vaak laat men de styling en decoratie over aan ouders of ceremoniemeesters. Bedenk wel dat dit totaal anders kan zijn dan de uitstraling van jullie dag, die jullie voor ogen hebben. Ik adviseer daarom te overleggen. Hierbij een aantal tips:

Papieren slingers kunnen snel overkomen als een verjaardag. Ik adviseer daarin goed te bekijken wat mooi is en liever voor bloemen, linten, pompons of lampionnen te kiezen.

Cfoto-Bovendonk-56.jpg

Oude gebouwen hebben weinig versiering nodig, dit staat vaak haaks tegenover de schoonheid van een gebouw. Kijk goed naar de stijl van het gebouw, en wat past. 

Bovendonk 07-2017-009.jpg

 

Dit is in het kort een overzicht van punten die ik in de loop van de jaren verzameld heb om de foto's en de fotografie beter te maken.

Zie dit niet als een verplichting maar als een richtlijn en bedenk wat haalbaar is en waar je wel en niet iets mee wil doen.

Hebben jullie nog vragen over bovenstaande neem dan gerust contact op met mij. Ik wil jullie ook graag helpen met leveranciers waar ik goede ervaringen mee heb zoals: visagie, weddingstyling, videograaf en dj. Of het zoeken naar een geschikte binnenlocatie tijdens de fotoshoot.